Friskt och vackert hår

Alla drömmer vi väl om ett friskt och vackert hårsvall? Några drömmer om långt hår, andra om tjockare och vissa om bättre kvalité. Något som alla dessa hårdrömmar har gemensamt är att sköta om sitt hår. Nedan har jag samlat några tips till hur man kan få ett finare och friskare svall.
Ptts.. Blondiner, vill ni även läsa mina tips om hur man håller det blonda håret fint så kika HÄR. 

Bra produkter är A och O. Speciellt när det kommer till schampo, balsam och värmeskydd eftersom man använder dessa så pass ofta. Hitta produkter utan sulfater och silikoner. Sulfater är ett ämne som är kraftigt smuts-och fettupplösande men extremt uttorkande för både håret och hårbotten.  Billiga produkter på marknaden innehåller ofta väldigt hög halt sulfater som i sin tur får kompenseras med silikoner. Silikoner (ämnen som slutar på -cone) gör i sin tur håret ”falskt” mjukt. Det ger alltså en felaktig känsla över hur håret mår och är långt ifrån bra. Håll därför utkik efter produkter som är både sulfat-och silikonfria.  Jag kan lova er att de extra pengarna man lägger på sina produkter verkligen gör skillnad och är såå värt det.

– Inpackning. Samma sak gäller här, satsa på sulfat-och siliconfria inpackningar. Gör dessa inpackningar 1-2 gånger i veckan, ha gärna i inpackningen i ca en timme. Håret kan kännas ganska tungt och oljigt efter en så lång tid med inpackningen i håret men man vet då med säkerhet att produkten gått in och verkat på håret. Glöm inte att skölja ur håret noggrant så inga rester är kvar.
Vill man ha mer naturliga inpackningar kan man använda; kokosolja, mosad avokado med lite honung eller ägg.

– Avsluta duschen med att skölja håret i kallt. Det sluter hårstrået och gör att håret ser glansigare ut. Dessutom är det bra för huden att få en omgång med kallt vatten eftersom det gör huden spänstigare.

Använd hårolja eller serum efter varje tvätt.  Hårets bästa vän. Ger både fukt och håller frizz borta.

– Klipp håret regelbundet. Klipp bort det slitna + någon cm extra.  Jag vet att det svider för dem som drömmer om ett långt hårsvall men det gör att de slitna topparna inte ”äter” sig upp. Slitna toppar har en tendens att sakta dra sig uppåt i strået och genom att klippa bort exakt allt slitet då och då, får man faktiskt längre hår än om man låter bli.

Sov med håret i en fläta. Under natten sliter man som mest på sitt hår. För att minska på slitaget bör man därför sova med håret i en fläta. Vill man vara extra försiktig så bör man även sova på en siden-kudde eftersom bomull  skapar mer friktion under natten.

Skönhet kommer inifrån. Ja, det är främst inifrån man kan påverka hur ens hårkvalité är. Genom bra kost och livsstil ger man även håret bra förutsättningar på att må bra. Mat som är bra för håret är exempelvis; lax, valnötter, ostron, sötpotatis, ägg, spenat, linser och ärter, blåbär och kyckling. Med andra ord håll en välbalanserad och proteinrik kost. Hur man lever är också viktigt då exempelvis sömnbrist, stress, ångest och hormoner kan påverka hur ens hår mår.

Minska på de yttre slitagen. Försök tänka på att inte utsätta håret för allt för mycket. Borsta inte håret blött samt använd skonsamma gummiband och ha inte håret uppsatt i samma strama tofs dag efter dag. Minska användningen av värmetänger och stylingverktyg, hårspray och saltvattenspray samt tupering.

harfavoriter

8 thoughts on “Friskt och vackert hår

    • Så lite så :)<3 Glad du uppskattar dem hehe. Behöver själv sluta slarva med vissa saker. Borstar exempelvis alltid mitt hår blött även om jag vet att man inte ska det. hehe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*