Q/A about photography & my blog

 Om fotograferingen.

När började du fotografera?
Mitt stora intresse för fotografi kom när jag gick i 7an.  Det var alltså ungefär 10 år sedan jag började fotografera. Jag minns att jag fick en digitalkamera av mina föräldrar i julklapp och hur jag sprang runt på tomten och fotograferade allt från snö till grenar.  Jag kan ju inte idag  påstå att bilderna var fina men jag tyckte det var oerhört roligt.

Vad fick dig att börja?
Min pappa har nog varit den personen som inspirerat mig som mest till att börja fotografera. Sedan jag var liten kan jag minnas hur pappa ständigt sprang runt med både en kamera och en filmkamera i handen.

Vilken var din första kamera?
Det var en Samsung i85 digitalkamera. Min första system, en Nikon D60, fick jag av släkten.. bland annat mormor och morfar några år senare.

Vilken kamera använder du just nu?
Jag har och använder en Nikon D7000.

Vilka objektiv har du?
Jag har tre objektiv.
Zoomobjektiv – Nikon Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6g ed vr
Macroobjektiv – Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm F/2.8G IF-ED
Kompakt normalobjektiv/fast objektiv-Nikon Nikkor AF-S 50mm f/1.8G

Vad tycker du mest och sämst om att fotografera?
Jag tycker faktiskt det mesta är roligt att fotografera.. Men natur/omgivning och ”stage” bilder som brukar komma upp här på bloggen tycker jag nog är roligast. Minst tycker jag nog om att fotografera porträtt, kan bero på att människor beter sig och agerar annorlunda framför kameran och att man som fotograf önskar att det vore mer äkta.  Barn är dock oerhört roligt att fotografera.

Vilket program använder du dig av att redigera bilder?
Jag använder mig av Adobe Photoshop CC sedan några år tillbaka.

Hur brukar du redigera dina bilder? Har du något Favoritfilter?
Jag använder aldrig filter men har helt klart vissa redigeringsprocesser som jag använder mig utav. Jag brukar bland annat redigera nivåer, dra ner mättnaden på färger, öka kontraster och justera vitbalansen. Ofta skiljer sig redigeringen från bild till bild (eller från serie bilder till andra serie bilder) men generellt är det dem jag brukar justera.
Många jag pratat med förstår inte innebörden med att redigera sina bilder. För mig har efterarbetet av bilden blivit en lika viktig del som själva skapandet av den i kameran. Man ser en så enormt tydlig skillnad på en obehandlad bild samt en behandlad att jag idag aldrig skulle lägga upp en obehandlad bild.

 Om bloggen.

Hur länge har du bloggat?
Ska man svara från den första bloggen man hade eller denna? Denna bloggen har jag haft sedan ungefär 1 – 1  1/2 år tillbaka. Men har bloggat till och från sedan högstadiet.

Hur skulle du vilja kategorisera din blogg?
Mode, inredning, skönhet och en touch personligt.

Vad tycker du är viktigast för att en blogg ska vara bra?
Bilder är a och o för att jag ska tycka en blogg är bra.  Oavsett om det är mobilbilder eller kamerabilder så höjer det alla bloggar.

Vilken domän använder du dig av? Har du någon gång varit på föstasidan?
Jag började denna bloggen på blogg.se men flyttade över till en egen hemsida med en egen domän så tillhör ingen specifik bloggdomän. Jag har dock varit på blogg.se förstasida för några år sedan när jag bloggade för dem (kan man säg så?). Har för mig att det var ett inlägg om fotografi iallafall.

Vilket program eller hemsida använder du för att göra olika kollage?
Adobe photoshop CS använder jag till att göra vanliga bild-kollage. När jag gör olika produkt-kollage tycker jag dock mer om att använda Adobe InDesign.

Har ni fler frågor som ni undrar över är det bara att ställa det i kommentarsfältet. ♥

jämförelseEtt exempel på hur en bild kan se ut före och efter en redigering. Förstår ni vad jag menar när man ser att bilden inte är klar utan efterbehandling?

4 thoughts on “Q/A about photography & my blog

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*