Scones

12 st scones
8-9 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
4 dl mjölk

Innan du sätter igång med att baka så kommer det lite tips!
1. De torra ingredienserna ska blandas samman först. För bästa resultat blandar du helst de torra ingredienserna i en matberedare eller med en elvisp. Mjölet blir finkornigt, klumpar inte sig i degen och du får luftiga scones.
2. Använd kallt smör, hyvla gärna smöret eller hacka i små bitar först. Blanda sedan samman med mjölet till en smulig deg med fingrarna eller i en matberedare. Du ska alltså inte knåda degen utan smula den.
3. När du tillsätter vätskan så kommer nu det viktigaste momentet. Degen ska INTE knådas eller överarbetas. Den ska snabbt blandas ihop. Rör snabbt om med en slev eller gärna i en matberedare. Knådar du för länge blir det ett tungt och kompakt bröd.
4. Värm ugnen i god tid. Ta gärna in bröden i ugnen så fort du format dem.
5. Forma små bröd istället för stora. Bakpulver har inte samma kraft som jäst och klarar inte av att växa på samma sätt. Ju mindre bröd desto högre och luftigare scones får du. Baka dem helst i en muffinsform eller forma små frallor.

Gör såhär:
Börja med att smörja en muffinsplåt ordentligt om du ska använda en sådan, annars klär du en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienserna ordentligt, tillsätt smöret och smula degen. Tillsätt mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Forma små bröd och lägg i den smorda muffinsplåten. Eller platta ut degen på mjölat bakbord, tryck ut små bröd med ett glas eller forma till frallor med händerna och ställ på plåten. Degen är lite kladdig, mjöla händerna och bakbordet utan att använda för mycket mjöl. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut bröden och lägg på ett galler. Låt svalna en stund innan servering.

DSC_8269 DSC_8273 DSC_8277

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*